Ima li žena u planovima opština?

ŽUKO je kroz projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ tokom 2020. godine sproveo analizu budžeta opština Kolubarskog okruga iz rodne perspektive. Na početku istraživanja samo su dve od šest lokalnih samouprava imale planove za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, dok je na kraju 2020. godine samo jedna opština ostala bez plana.

Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja budžetskim korisnicima pomaže da sagledaju na koji način treba da planiraju programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja je jedna od najprogresivnijih reformi koje se sprovode s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj, i važno je da i građani i korisnici budžetskih sredstava razumeju proces i dobrobiti ROB-a.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ je trajao 18 meseci i podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a finansiran sredstvima Evropske unije.

Autorka analize je Marija Stanković.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *