Institucionalna podrška = Stabilno udruženje

Žensko udruženje kolubarskog okruga je 2020. godine dobilo institucionalnu podršku kroz program „Aktivno za građansko društvo“ koji finansira Vlada Švajcarske, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“.

Kada je ŽUKO aplicirao za ovu podršku, udruženje je imalo dvoje radno angažovanih ugovorom o delu, jedan aktivan projekat i godišnji budžet oko 4 miliona dinara. Dve godine kasnije, zahvaljujući kontinuiranoj podršci kroz ACT grant, ŽUKO je porastao na petoro angažovanih ugovorom o radu na neodređeno vreme, povećao budžet nekoliko puta i unapredio svoj rad na različitim poljima. Uz mentorsku podršku unapredili smo ili izradili nova važna strateška dokumenata koja će dugoročno povećati kvalitet rada udruženja.

Zašto je sve ovo važno?

Imajući na umu nestabilnu političko-ekonomsku situaciju u različitim delovima sveta u prethodnoj deceniji, donatori su počeli da povlače svoja sredstva iz Srbije prepoznavajući neke druge države kao važna područja koja zahtevaju hitne finansijske intervencije. Zbog toga su mnoga aktivna udruženja u Srbiji smanjivala obim svojih aktivnosti, a neka se i gasila. S obzirom da su na takve promene najosetljivija udruženja koja deluju u ruralnom području i rade direktno sa ciljnim grupama, jasno je da je to za posledicu imalo smanjenje društvenog aktivizma u onim delovima Srbije gde je najpotrebniji. Program ACT i Vlada Švajcarske su prepoznali da se takvo stanje može negativno odraziti na ljudska prava i institucionalnom podrškom odlučili da jačaju 10 udruženja iz različitih delova Srbije tokom dve godine i time im omoguće da kreiraju održivost i strateške planove za naredni period.

Projektno finansiranje je važan segment rada svakog udruženja ali institucionalno je nešto mnogo više jer obezbeđuje organizaciji da bez pritiska radi na ostvarivanju svoje misije.

Pred istek ove podrške u oktobru 2022. godine, ŽUKO želi da se zahvali programu ACT i svim akterima ovog programa na drugačijem sagledavanju potreba udruženja i pružanju podrške u rastu i razvoju tih udruženja.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *