Kada je ceo svet stao, one nisu

Pandemija koronavirusa je za trenutak, čini se, zaustavila ceo svet. Međutim, kada je sve stalo, od nekih ljudi je sve zavisilo. U tim prvim “borbenim linijama“ bile su mnoge hrabre žene – medicinske sestre, doktorke, prosvetne radnice, apotekarke, prodavačice. Kako bi im odao priznanje, UN Women je u saradnji sa Koordinacionim telom za ravnopravnosti i EU organizovao izložbu galerije “Kada je ceo svet stao, one nisu”. Na izložbi su prikazane umetničke fotografije žena iz svih sfera života koje su dale primer i doprinele boljitku našeg društva tokom pandemije COVID-19. 

Izvor fotografije: UN Women

Jedna od tih žena je i predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga, Jelena Ružić, koja je zajedno sa koleginicama pokrenula platformu za prodaju poljoprivrednih proizvoda žena nosilaca ili vlasnica poljoprivrednih gazdinstava. Članice udruženja su tokom zatvaranja Srbije dva puta sedmično sa teritorije Kolubarskog okruga dostavljale poljoprivredne proizvode do kupaca na teritoriju Beograda i time omogućile poljoprivrednicama da u teškim vremenima održe ekonomsku stabilnost svojih gazdinstava.

Nakon ukidanja vanrednog stanja platforma je nastavila da radi vođena od samih poljoprivrednica, pa sada njihove proizvode svi ljubitelji domaće hrane mogu kupiti na www.zenskapijaca.rs

Izvor fotografije: UN Women

Izložba galerije “Kada je ceo svet stao, one nisu” će od 14. do 30. juna biti prikazana u Kruševcu, a onda nastavlja svoj put dalje ka Vladičinom Hanu, Raškoj, Kraljevu, Užicu, Osečini i ostalim mestima u Srbiji da proširi priču o hrabrim ženama Srbije za koje vanredno stanje nije važilo.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *