Kako sprečiti digitalno nasilje?

Menadžerka za odnose sa javnošću Ženskog udruženja kolubarskog okruga, Katarina Ranković, je gostovala na televiziji GEM Lazarevac i govorila o načinima prepoznavanja i sprečavanja digitalnog nasilja. Digitalno nasilje je problem sa kojima se mladi sve češće suočavaju, posebno u vreme pandemije COVID-19 kad se većina socijalnih odnosa kreira i održava u digitalnom prostoru.

Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Nasilje uživo i nasilje na internetu se često mogu dešavati uporedo. Međutim, nasilje na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja.

Besplatan broj za prijavu digitalnog nasilja je 19833.

Projekat „Prepoznaj digitalno nasilje – reaguj na vreme“ je podržan od strane Saveta za mlade Veća GO Lazarevac i ima za cilj da edukuje mlade o različitim oblicima digitalnog nasilja i načinima sprečavanja i prijavljivanja istog.

Video Katarininog gostovanja pogledajte na linku https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Eihi82wIaL0&fbclid=IwAR3zdWtRhQTkD9vmz0U4JfFfItYxk6zpYObXOEX-w337GQkpb3RMqceIBPs

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *