Nevidljivi rad žena na selu

U zgradi opštine Lajkovac je 26.02.2020. godine predstavljen projekat „Nevidljivi rad žena na selu“ koji za cilj ima podizanje svesti stanovništva na teritoriji Kolubarskog okruga o doprinosu žena na selu koji one pružaju kroz neplaćeni rad.

Koordinatorka projekta Marija Stanković je istakla da se, prema istraživanju koje su sproveli, podela kućnih poslova u seoskim domaćinstvima vrši prema patrijarhalnom modelu u kojem žene obavljaju gotovo sve poslove koji se odnose na održavanje domaćinstva i porodične nege.

Dok u većini seoskih domaćinstava muškarci imaju dominantnu ulogu u donošenju odluka i kontrolu nad finansijskim resursima domaćinstva, ženama su prepuštene odluke u vezi sa domaćinstvom i porodicom, kao i kućnim poslovima. Uzimajući u obzir intenzitet poljoprivrednog rada koji obavljaju žene na selu, kao i činjenicu da više od polovine njih svakodnevno radi znatno iznad prosečnog radnog vremena dok istovremeno vode računa o gotovo svim kućnim poslovima, jasno je da je svakodnevni život ovih žena obeležen izuzetnim radnim opterećenjem, istakla je Stankovićeva.

Projekat, osim podizanja vidljivosti neplaćenog rada žena na selu, ima za cilj i da podstakne opštine Kolubarskog okruga da kreiraju lokalne akcione planove za rodnu ravnopravnost, kao i da u te akcione planove uključe analizu neplaćenog rada žena na selu da bi se kroz mehanizme problemi žena umanjili.

Planirane aktivnosti sprovodi udruženje građana ŽUKO koje je podržano od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“ koji je finansiran od strane Velike Britanije i Britanske ambasade.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *