Partnerstvo Evo ruka i ŽUKO

Žensko udruženje kolubarskog okruga je partner na projektu udruženju Evo ruka koje je osnovalo Mrežu podrške majkama i neformalnim negovateljicama dece sa mentalnim teškoćama i retkim bolestima.

Majke i neformalne negovateljice dece sa mentalnim teškoćama i retkim bolestima često se suočavaju sa brojnim izazovima i teškoćama koje utiču na njihov životni standard, finansijsku sigurnost, emocionalnu stabilnost i fizičko zdravlje. Deca često zahtevaju intenzivnu negu i podršku u svakodnevnim aktivnostima, što zahteva puno vremena i energije. To često dovodi do toga da majke ne mogu da se zaposle ili da rade puno radno vreme, što dalje utiče na njihov finansijski položaj.

Majke i neformalne negovateljice takođe često doživljavaju stres, anksioznost i depresiju zbog izazova koje imaju u nezi i brizi o svojoj deci. Ova emocionalna preopterećenost često dovodi do iscrpljenosti, burnout-a i fizičkog zdravstvenog problema.

Uz to, majke se često suočavaju sa društvenom stigmom i izolacijom zbog neizvesnosti i nepredvidljivosti situacije u kojoj se nalaze. Pored toga, deca sa mentalnim teškoćama i retkim bolestima su često meta diskriminacije u društvu.

Zbog svega navedenog, podrška koju pružaju organizacije poput Mreže podrške majkama i neformalnim negovateljicama dece sa mentalnim teškoćama i retkim bolestima je od izuzetne važnosti za ove majke. Ova podrška uključuje psihološku podršku, savetovanje, obuku i razmenu iskustava sa drugim majkama koje se suočavaju sa sličnim izazovima. To im pomaže da se osećaju manje izolovano i da se bore sa svakodnevnim izazovima na efikasniji način.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *