Pokreni se, AKTiviraj se

Drugi po redu AKT dani 2023 #AKTivacija održani su u hotelu Tamiš u Pančevu od 1. do 2. juna 2023. Ova manifestacija predstavljala je izuzetnu priliku za organizacije širom Srbije da se upoznaju, razmene iskustva i uspostave mreže saradnje. Svi događaji su se odvijali u okviru AKT projekta. Glavni fokus konferencije ove godine bio je na podsticanju građana da deluju zajedno. Na dvodnevnoj konferenciji okupio se značajan broj organizacija civilnog društva koje su imale priliku da se informišu o regionalnim trendovima u vezi sa uključivanjem građana i komunikacijom, kao i da razmene iskustva kroz tematske radionice.

Trenutni AKT-ov poziv za tematsku saradnju #POKRENISE podržao je organizacije koje su se udružile oko određenih tema. Jedna od tih tema je ženska prava, a među podržanim organizacijama nalazi se Žensko udruženje Kolubarskog okruga (ŽUKO). ŽUKO uspešno sprovodi kampanju pod nazivom „Koliki je moj deo“, koja se bavi pravom nasleđivanja ženskih članova porodice. Udruženje je formiralo Koaliciju za ravnopravno nasleđivanje i sprovelo nacionalno istraživanje o izazovima s kojima se žene suočavaju prilikom podele nasleđa.

Tematske radionice koje su bile deo konferencije bavile su se socijalnom inkluzijom, ekologijom, mentalnim zdravljem, ljudskim pravima, mladima kao i pitanjem rodne ravnopravnosti. Jelena Ružić predstavnica ŽUKA pozvana je da vodi i mentoriše radionicu sa temom rodne ravnopravnosti, kao i da bude govornica na jednom od ukupno četiri panela koja su bila održana u ta dva dana. Panel na kom je govorila bavio se pitanjem komunikacije i povezanosti sa građanima – kao se menja precepcija OCD, pored Jelene, govornici su bili Jelena Zorić – novinarka BIRN-a i nedeljnika Vreme, Bojan Stojanović – Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Vojkan Arsić – Centar E8 i Reflektor teatar.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *