Ruralne Evropljanke

Dok je jedan deo ŽUKO tima ovih dana bio angažovan na posetama srednjim školama u projektu „Koliki je moj deo?“, drugi deo tima je bio u Novom Sadu, gde je u Privrednoj komori Vojvodine učestvovao na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Ruralne Evropljanke.

U ime Ženskog udruženja kolubarskog okruga, Katarina Ranković predstavila je kampanju projekta „Koliki je moj deo?“, prisutne je upoznala sa problemima nepravedne raspodele nasledstva između muškaraca i žena i pojasnila zbog čega je sporan Član.82 Zakona o socijalnoj zaštiti po kom osobe koje se odreknu nasledstva nemaju pravo na socijalnu pomoć u određenom periodu.

Međunarodna konferencija ima za cilj povezivanje i stvaranje partnerstava za nove EU projekte u oblasti ruralnog turizma sa akcentom na žene koje pokreću biznis i deo je projekta čiji je inicijator Hrvatska zadruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ iz Zagreba, a u koji su uključene i organizacije iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Katarina je naglasila da je za unapređenje biznisa žena u ruralnom području ključno raspolaganje imovinom koja im obezbeđuje pristup krediranju, a da su žene u ruralnom delu Srbije vlasnice samo oko 16% od ukupne imovine. Zbog toga je važno raditi na razbijanju rodnih obrazaca prema kojima se žene odriču nasledstva u korist muških članova porodice jer ekonomska nezavisnost žena je jedan od osnovnih pokazatelja položaja žena u društvu.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *