Saopštenje za javnost

Dana 31.10.2021.godine Žensko udruženje kolubarskog okruga je u centru Lazarevca održalo manifestaciju Internacionalna večera sa namerom da posetiocima predstavi tradicionalne kuhinje zemalja iz kojih dolaze deca migranti bez roditeljske pratnje koja su smeštena u Centru za azil Bogovadja. Cilj manifestacije je bio smanjivanje rasne i nacionalne netrpeljivosti, pa su posetioci pored degustiranja hrane mogli da saznaju više o razlozim zbog kojih ova deca napuštaju svoje zemlje, kao naprimer da je cena namirnica u Iranu udvostručena nakon uvodjenja sankcija ovoj zemlji, da je trećina dece u Somaliji pothranjena i da njih 180 od 1000 ne doživi petu godinu života, kao i više o stanju u Avganistanu nakon preuzimanja vlasti od strane talibana. Skup je u skladu sa zakonom prijavljen policiji, manifestacija je bila dosta medijski propraćena, a tokom nje se nije desio ni jedan incident.

Tokom jučerašnjeg dana (7.11.2021.godine) Žensko udruženje kolubarskog okruga je telefonski sa nepoznatog broja od strane muške osobe primilo pretnje koje su u vezi sa održavanjem manifestacije. Muškarac koji nas je pozvao je pretio da će nas sve pobiti i da cemo biti mrtve. Nakon primljenih poziva predstavnica našeg udruženja se obratila policiji i podnela prijavu.

Žensko udruženje kolubarskog okruga nije humanitarno udruženje po svom statutu, mi se bavimo unapređenjem položaja žena i dece. Upravo zbog toga smo decu bez roditeljske pratnje, koji prolaze kroz našu zemlju tokom migracija, prepoznali kao posebno ugroženu kategoriju kojima smo želele da omogućimo da što bezbrižnije provedu boravak u našoj zemlji, a da ujedno našim sugradjanima približimo kroz šta oni prolaze tokom tog svog puta. Od svog nastanka do danas naše udruženje, i njegove članice i zaposlene, učestvovale su u brojnim humanitarnim aktivnostima, pomagale smo nakon poplava kroz podelu naminirnica i bele tehnike za porodice sa dvoje i više maloletne dece, više puta delili paketiće za decu tokom praznika i organizovale predstave, pomogle u izgradnji dva dečija igrališta , pomogle u obnovi preko 50 domaćinstava kroz dodelu građevinskog materijala i volonterski rad majstora, šile i donirale maske ustanovama tokom pandemije, i tako dalje. S obzirom da udruženje nije humanitarnog tipa, smatrale smo da naš rad u toj oblasti ne treba da javno eksponiramo.

Mi smo svesne da teme kojima se bavimo ne nailaze uvek na odobravnje svih onih koji prate ili ne prate naš rad, medjutim pretnje shvatamo vrlo ozbiljno i zbog želje da zaštitimo sebe i nama bliske ljude, uvek ćemo se obraćati policiji, tražiti reakcije nadležnih i zaštitu.

Ujedno ovo obraćanje koristimo da se zahvalimo zaposlenima policijske stanice Lazarevac na brzoj i adekvatnoj reakciji.

S poštovanjem,

Tim Ženskog udruženja kolubarskog okruga

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *