Šta kad su usluge i zadovoljstvo uslugama u neskladu?

Republika Srbija na program usluga socijalne zaštite na godišnjem nivou izdvaja veliki novac, međutim da li ta izdvajanja znače da usluge vrše svoju funkciju?

Na teritoriji Srbije prema popisu iz 2011. godine živi 147.604 osoba koji se izjašnjavaju kao Romi i Romkinje, što čini 2,05% od ukupnog stanovništva. Romske porodice najbrojniji su korisnici mera socijalne pomoći, a zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji su putevi izlaska iz „začaranog kruga siromaštva“ – izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Darija Кisić Tepavčević na video-konferenciji povodom početka projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19″.

U sistemu socijalne zaštite ne postoje pravila i procedure za evidenciju Roma i Romkinja, prema izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. Kako onda da znamo da li sistem socijalne zaštite zadovoljava potrebe svojih korisnika i korisnica koji su, prema rečima ministarke, najbrojniji korisnici?

ŽUKO uvodi inovativni pilot model kroz koji analizira stepen zadovoljstva korisnika socijalne usluga postojećim uslugama, pilotira usluge i nakon toga definiše potrebe na nivou lokalne samouprave. Postojeći model, poznat kao „Hobotnica“, koji je razvijen u saradnji sa stručnjacima i stručnjakinjama iz oblasti rodno odgovornog budžetiranja i socijalne zaštite, koristi se da omogući pružaocima usluga uvođenje rodne perspektive koja je od izuzetne važnosti za povećanje stepena zadovoljstva korisnika usluga i lakše planiranje dinamike rada i budžeta svim pružaocima usluga.

Program „Hobotnica“ se u saradnji sa Kućom rodnih znanja i politika, a uz podršku GIZ-a sprovodi na teritorijama opština Lajkovac i Mionica, međutim novina je da će uvođenje rodne perspektive u program socijalnih usluga biti sprovedeno i na teritoriji opštine Lazarevac uz podršku Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *