Tradicija jača od zakona?

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Srbiji živi 200 000 žena više nego muškaraca, te bi logično bilo da više od polovine imovine bude u ženskom vlasništvu, ali situacija nije ni približno takva jer samo 25% žena ima imovinu upisanu na svoje ime. Razlog ove nelogičnosti leži u činjenici da su žene u čak 43,2% slučajeva isključene iz reda naslednika u korist muških članova porodice dok je, sa druge strane, samo 0,5% muškaraca isključeno u korist ženske strane. Situacija je još dramatičnija kad posmatramo statistiku ruralnog područja Srbije jer rema analizi NALED-a  brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84% žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, a u slučajevima onih 16% žena koje imaju nepokretnost najčešće se radi o parcelama manjim od 2 hektara. Uprkos činjenici da je zakon o nasleđivanju ne poznaje pol, žene su mnogo češće isključene iz reda naslednika u odnosu na muškarce, a još češće se dobrovoljno odriču nasledstva u korist muških članova porodice.

Zbog svega toga Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) je pokrenulo kampanju pod nazivom „Koliki je moj deo“, a pri odabiru imena kampanje ŽUKO se čuvenom replikom iz kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“ u kom jedan od Topalovića pita koliki je njegov deo u procesu nasleđivanja sa ciljem da ovu temu približimo građanima kroz zanimljivu kampanju koja će prikazati koliko ta nepravedna raspodela nasledstva negativno utiče na rodnu ravnopravnost, žene i društvo u celini.

ŽUKO na svojim stranicama na društvenim mrežama navodi da društvo stigmatizuje žene koje žele da zadrže nasleđenu imovinu i da se žene odriču nasledstva da bi izbegle osudu okoline i titulu „loše sestre/ćerke/tetke“, iako im zakon garantuje nasledstvo.

„Tradicionalne norme su ponekad jače od zakona. Kao razlog za odricanje od nasledstva žene navode to što one udajom odlaze u muževo domaćinstvo, međutim to ne znači da će one tamo poslati vlasnice nečega i najveći procenat njih će život proživeti, a neće postati vlasnica bilo čega“, kaže Katarina iz ŽUKO-a. Na pitanje zašto je važno na koga će se formalno voditi imovina, ona odgovara da imovina obezbeđuje neki oblik sigurnosti ženama koje žive u nasilnim zajednicama, omogućuje im lakše da započnu sopstveni posao, a kažu i da je nasledstvo nešto što treba da naslede njihova deca i da nije u redu da se odricanjem odriču nečega i u ime svoje dece.

Zbog svega navedenog, ŽUKO pruđa besplatnu pravnu pomoć žena koje se nalaze u procesu raspodele nasleđene imovine. Žene kojima treba ova pomoć mogu direktno kontaktirati advokata na broj telefona 065/2093309 i pitati „koliki je njihov deo“.

Projekat je podržan od strane Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, a finansiran sredstvima Evropske unije.

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *