Žene koje čuvaju sećanje na Domanovića

Žene iz udruženja Oplenac iz Topole skoro ceo mesec avgust posvete pripremi manifestacije „Domanovićevi dani“ sa ciljem da očuvaju sećanje na Radoja Domanovića i prikažu društvu mesto gde se on rodio i odakle je potekao da satirom širi istinu o društvu u kom je živeo.

Saradnice Ženskog udruženja kolubarskog okruga iz udruženja žena Oplenac sinoć su u Ovsištu, u okolini Topole, svečano kako su i započele, zatvorile ovogodišnju manifestaciju „Domanovićevi dani“, a predstavnice ŽUKO-a su imale priliku da prisustvuju ovom fantastičnom i autentičnom događaju. Tradicija umrežena sa kulturom, rodnom ravnopravnošću i humorom.

Radoje Domanović se rodio u Ovsištu, u posebnom delu prostorija tadašnje škole u kojoj je službovao njegov otac. Sada se o tom objektu sa pažnjom brinu žene iz udruženja Oplenac i ne samo da se brinu, nego i na sve načine pokušavaju da podignu vidljivost činjenice da je naš veliki satiričar rođen upravo tu i da je sklonost ka „teranju pravde“ kroz satiru verovatno poneo od tog divnog naroda koji živi na obroncima Topole.

Udruženje žena Oplenac svoj rad bazira na ekonomskom osnaživanju žena tog kraja ali je vrlo jasno da one takođe vrlo uspešno podižu društveni aktivizam žena jer su kroz rad okupile veliki broj onih koje svoje talente i ambicije ostvaruju kroz rad ovog udruženja.

Zbog svega toga, ŽUKO je ponosan što kao saradnika na projektu „Koliki je moj deo?“ ima ove sjajne žene, sa kojima se proširuje saradnja i kroz rad Ženske pijace i kroz podizanje aktivizma žena u ruralnom području.

One comment

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *